PRAVILA O KOLAČIĆIMA TVRTKE ABBOTT

Što su kolačići i zašto se primjenjuju?

„Kolačić” je datoteka koju naš mrežni poslužitelj može poslati vašem računalu kada pristupite mrežnim stranicama tvrtke Abbott. Ta se datoteka zatim pohranjuje na vaše računalo. Na primjer, nakon što unesete osobne podatke u određeni obrazac ili podatkovno polje na mrežnim stranicama tvrtke Abbott, tvrtka može primjenjivati kolačiće i druge slične tehnologije kako bi omogućila stranici da „zapamti” vaše osobne preferencije kao što su dijelovi mrežne stranice koje često posjećujete i, ako odaberete, vaš korisnički ID.

Kolačići i slične tehnologije mogu vam olakšati korištenje mrežnim stranicama tvrtke Abbott jer oni tvrtki omogućuju da pruži bolje usluge, prilagodi stranice na temelju želja potrošača, izradi statističke podatke, analizira trendove te na druge načine upravlja svojim mrežnim stranicama i poboljša ih. Određene značajke mrežnih stranica tvrtke Abbott ne funkcioniraju uvijek bez upotrebe potrebnih kolačića ili sličnih tehnologija.

Mrežne stranice tvrtke Abbott mogu primjenjivati slične tehnologije kao što su „mrežne pratilice” (poznate i kao mrežne oznake, GIF-ovi od jednog piksela, čisti GIF-ovi i nevidljivi GIF-ovi). Mrežna pratilica sićušna je grafika na mrežnoj stranici ili u poruci elektroničke pošte koja se primjenjuje za praćenje pregledanih stranica ili otvorenih poruka. Mrežne pratilice poslužitelju mrežne stranice šalju informacije kao što su IP adresa i vrsta preglednika koji su povezani s računalom posjetitelja. Mrežne pratilice mogu biti postavljene na internetske oglase koji dovode korisnike na našu mrežnu stranicu i različite pojedinačne stranice. Mrežne pratilice pružaju nam informacije o tome koliko se puta pojedina stranica otvara i koje se informacije pregledavaju.

Koje se vrste kolačića i druge tehnologije praćenja primjenjuju?

  • Kolačići sesije ili trajni kolačići

Mrežne stranice tvrtke Abbott primjenjuju kolačiće sesije. To su privremeni dijelovi informacija koji se izbrišu nakon što izađete iz prozora svojega mrežnog preglednika ili isključite računalo. Kolačići sesije primjenjuju se, na primjer, za poboljšanje navigacije na našim mrežnim stranicama, sprečavanje posjetitelja da pruže informacije kad to nije potrebno (stranica „pamti” prethodne unose informacija o dobi ili zemlji podrijetla koje su bile izvan navedenih parametara i blokira naknadne promjene) te prikupljanje agregiranih statističkih podataka. U nastavku je popis kolačića koji se primjenjuju na našim mrežnim stranicama.

Mrežne stranice tvrtke Abbott mogu primjenjivati „trajne” kolačiće. To su trajniji dijelovi informacija koji se smještaju na tvrdi disk vašeg računala dok ne izbrišete kolačić. Trajni kolačići pohranjuju informacije na vaše računalo za mnogobrojne svrhe, kao što su pristup određenim informacijama koje ste prethodno naveli (npr. lozinke), pružanje pomoći u određivanju područja mrežne stranice koja posjetitelji smatraju najkorisnijima i prilagođivanje mrežne stranice na temelju vaših preferencija. Trajni kolačići koje mrežna stranica tvrtke Abbott smješta na vaše računalo mogu sadržavati osobne informacije koje ste naveli, ali samo ako ste se registrirali ili dali privolu. U suprotnome naš internetski poslužitelj zna samo da se neidentificirani posjetitelj s vašim kolačićima vratio na mrežnu stranicu.

  • Kolačići prve ili treće strane

Mrežne stranice tvrtke Abbott mogu primjenjivati kolačiće prve strane ili kolačiće treće strane. Kolačići prve strane šalju se na korisnikov uređaj s domene kojom upravlja Abbott kao vlasnik mrežne stranice, dok se kolačići treće strane šalju na korisnikov uređaj s domene kojom ne upravlja Abbott, nego treća strana. Preporučujemo da provjerite pravila zaštite privatnosti relevantnih trećih strana kako biste saznali koji bi se kolačići mogli primjenjivati.

  • Potrebni, funkcionalni ili oglašivački kolačići

Mrežne stranice tvrtke Abbott mogu primjenjivati kolačiće za različite svrhe, kao što su tehničke svrhe, funkcionalne svrhe i svrhe oglašavanja.

„Potrebni kolačići” nužni su kako bi se omogućilo funkcioniranje osnovnih značajki ove stranice, kao što je omogućivanje sigurne prijave ili pamćenje u kojoj je korisnik fazi narudžbe.

„Funkcionalni kolačići” omogućuju tvrtki Abbott da analizira vaše korištenje stranicom kako bi procijenila i poboljšala svoju učinkovitost. Mogu se primjenjivati i za pružanje boljeg iskustva klijentima na ovoj stranici, na primjer, pamćenjem vaših podataka za prijavu, spremanjem onoga što se nalazi u košarici ili tako što tvrtki pružaju informacije o tome kako se stranica koristi.

„Oglašivački kolačići” omogućuju nam da, na temelju određenih podataka dodijeljenih i dobivenih s korisnikova uređaja, pohranimo ili s trećim stranama podijelimo informacije o korisnikovoj aktivnosti na našoj mrežnoj stranici kako bismo kreirali oglasni profil i postavili relevantne oglase na našu mrežnu stranicu ili mrežne stranice trećih strana.

Imajte na umu da se na svim mrežnim stranicama tvrtke Abbott ne primjenjuju svi navedeni kolačići. Ovisno o određenoj stranici, poddomeni ili odjeljku koji posjećujete na mrežnim stranicama tvrtke Abbott, mogu se primjenjivati neki ili svi od spomenutih kolačića.

Koji izbor imam kad je riječ o kolačićima?

Obavijest o uporabi kolačića će se pojaviti kada prvi put pristupite određenim mrežnim stranicama tvrtke Abbott. Morat ćete odabrati pristati na našu uporabu svih kolačića klikom na polje „Prihvaćam sve“, ili odbiti njihovu uporabu klikom na polje „Odbijam sve“ ili upravljati vlastitim postavkama klikom na polje „Upravljaj izborima“.

Na drugim mrežnim stranicama tvrtke Abbott vas upućujemo da pristanete na neke ili na sve kolačiće odabirom polja „Da“ ili „Ne“ u svakoj kategoriji kolačića i podnošenjem vaših postavki.

Kako biste promijenili svoje postavke ili povukli privolu, također možete pristupiti postavkama kolačića u bilo kojem trenutku klikom na poveznicu „Postavke kolačića“ koja se nalazi na dnu mrežne stranice.

Izmjene

Možda ćemo morati ažurirati ova pravila o kolačićima u budućnosti i stoga vas potičemo da povremeno pregledavate ova pravila o kolačićima kako biste bili informirani o tome kako primjenjujemo kolačiće. Ova pravila o kolačićima posljednji su put ažurirana u rujnu 2021.