PRAVILNIK O PIŠKOTKIH DRUŽBE ABBOTT

Kaj so piškotki in zakaj se uporabljajo?

Piškotek je datoteka, ki jo lahko pošlje naš spletni strežnik na vaš računalnik, ko dostopate do spletnega mesta družbe Abbott. Ta datoteka se nato shrani v vašem računalniku. Ko na primer vnesete osebne podatke v obrazec ali podatkovno polje na spletnem mestu družbe Abbott, lahko družba Abbott uporablja piškotke in nekatere druge tehnologije, ki tem spletnim mestom dovolijo, da si zapomnijo vaše osebne nastavitve, kot denimo odseke spletnega mesta, ki jih pogosto obiščete – če se za to odločite, pa tudi vaš ID uporabnika.

Piškotki in podobne tehnologije vam lahko olajšajo uporabo spletnega mesta družbe Abbott, saj omogočajo družbi Abbott izvajanje boljših storitev, prilagajanje spletnih mest na podlagi preferenc potrošnikov, zbiranje statističnih podatkov, analiziranje trendov ter drugačno upravljanje in izboljšanje spletnih mest Abbott. Nekatere funkcije spletnih mest Abbott morda ne bodo delovale brez uporabe piškotkov ali podobnih tehnologij.

Spletna mesta družbe Abbott lahko uporabljajo podobne tehnologije, kot so „spletni svetilniki“ (znani tudi kot spletne oznake, GIF-e z enim pikselom ter jasne in nevidne GIF-e). Spletni svetilnik je drobna slika na spletni strani ali v e-poštnem sporočilu, ki se uporablja za sledenje gledanih strani ali odprtih sporočil. Spletni svetilniki sporočajo spletnemu mestu informacije strežnika, povezane z računalnikom obiskovalca, kot sta na primer naslov IP in tip brskalnika. Spletni svetilniki so lahko nameščeni na spletnih oglasih, ki pripeljejo obiskovalce na našo spletno mesto in na različne strani našega spletnega mesta. Spletni svetilniki nam posredujejo informacije o tem, kolikokrat je bila stran odprta in katere informacije so bile iskane.

Katere vrste piškotkov in drugih tehnologij uporabljamo?

·         Sejni ali trajni piškotki

Spletna mesta družbe Abbott uporabljajo sejne (začasne) piškotke. To so začasni podatkovni paketi, ki se izbrišejo, ko zaprete okno spletnega brskalnika ali izklopite računalnik. Sejni piškotki se denimo uporabljajo za izboljšanje navigacije na naših spletnih mestih, blokiranje obiskovalcev pri posredovanju informacij, kadar je to neprimerno (spletno mesto »se spomni« prejšnjih vnosov starosti ali države izvora, ki so bili izven določenih parametrov, in blokira naknadne spremembe), in zbiranje zbirnih statističnih podatkov. Spodaj je naveden seznam piškotkov, ki se uporabljajo na našem spletnem mestu.

Spletna mesta družbe Abbott lahko uporabljajo tudi piškotke, ki so trajni paketi informacij na trdem disku vašega računalnika, in ostanejo tam, dokler ne izbrišete piškotka. Trajni piškotki shranjujejo informacije v vašem računalniku za številne namene, na primer za pridobivanje določenih podatkov, ki ste jih predhodno posredovali (npr. gesla), pomagajo pri določanju področij, ki se obiskovalcem spletnega mesta zdijo najbolj uporabna, in prilagajanju spletnega mesta na podlagi vaših prednostnih nastavitev. Trajni piškotki, ki jih je na vašem računalniku namestilo spletno mesto družbe Abbott, lahko vsebujejo osebne podatke, ki ste jih navedli, vendar le, če ste se registrirali ali posredovali svoje soglasje. V nasprotnem primeru strežnik našega spletnega mesta ve samo, da se je neznani obiskovalec z vašimi piškotki vrnil na spletno mesto.

·         Lastni piškotki ali piškotki tretje osebe

Spletna mesta družbe Abbott lahko uporabljajo lastne piškotke ali piškotke tretjih strank. Lastni piškotki se pošiljajo na uporabnikovo napravo iz domene, ki jo upravlja družba Abbott kot lastnik spletnega mesta, medtem ko se piškotki tretje osebe pošiljajo na uporabnikovo napravo iz domene, ki je ne upravlja družba Abbott, ampak tretja oseba. Priporočamo, da za informacije o morebitnih uporabljenih piškotkih preverite pravilnike o zasebnosti zadevnih tretjih oseb.

·         Zahtevani, funkcionalni ali oglaševalni piškotki

Spletna mesta Abbott lahko uporabljajo piškotke za različne namene, kot so tehnični, funkcionalni ali oglaševalni.

Zahtevani piškotki so potrebni, da se omogoči delovanje osnovnih funkcij tega spletnega mesta, kot je zagotavljanje varne prijave, ali si zapomnijo, kako daleč ste z naročilom.

 Funkcionalni piškotki omogočajo družbi Abbott, da analizira vašo uporabo spletnega mesta zaradi ocenjevanja in izboljšanja naših storitev. Lahko se uporabijo tudi za izboljšanje izkušnje strank pri uporabi tega spletnega mesta. Zapomnijo si na primer podatke za prijavo, shranijo vašo nakupovalno košarico, ali priskrbijo informacije o tem, kako se uporablja naše spletno mesto.

Oglaševalni piškotki nam omogočajo, da z določenimi dodeljenimi podatki, ali podatki pridobljenimi z uporabnikove naprave, shranimo ali delimo s tretjimi osebami informacije, povezane z uporabnikovo dejavnostjo na naši spletni strani, z namenom, da bi ustvarili oglaševalski profil in umestili primerno oglaševanje na našo spletno mesto ali na spletna mesta zadevnih tretjih oseb.

Prosimo, upoštevajte, da niso vsi ti piškotki uporabljeni na vseh spletnih mestih družbe Abbott. Glede na spletno mesto, poddomeno ali odsek, ki ga obiskujete na spletnem mestu družbe Abbott, se lahko uporabijo samo nekateri ali pa vsi piškotki.

Kakšno izbiro imam pri piškotkih?

Ko prvič dostopate do nekaterih Abbottovih spletnih mest, se prikaže pasica s piškotki, vi pa se morate odločiti, ali se strinjate z uporabo vseh piškotkov s klikom na "Sprejmi vse" ali zavrnete njihovo uporabo s klikom na "Zavrni vse" ali upravljate svoje nastavitve s klikom na "Upravljanje izbir".

Na drugih spletnih mestih družbe Abbott ste napoteni, da se strinjate z nekaterimi ali vsemi piškotki, tako da izberete »Da« ali »Ne« v vsaki kategoriji piškotkov in pošljete svoje nastavitve.

Do pasice s piškotki lahko kadar koli dostopate tudi s klikom na povezavo "Nastavitve piškotkov" na dnu spletnega mesta, da spremenite svoje nastavitve ali prekličete soglasje.

Spremembe

Morda bomo morali v prihodnosti posodobiti ta pravilnik o piškotkih in vas zato spodbujamo, da v rednih presledkih pregledate ta pravilnik o piškotkih in s tem poskrbite, da boste obveščeni o tem, kako uporabljamo piškotke. Ta pravilnik o piškotkih je bil nazadnje posodobljen septembra 2021.